AcasăEditorialOARE CUI I-A ARĂTAT MUTUL CĂLUȘULUI DE LA CARACAL SPLENDIDUL LUI FALUS...

OARE CUI I-A ARĂTAT MUTUL CĂLUȘULUI DE LA CARACAL SPLENDIDUL LUI FALUS DE LEMN: LUI LIVIU SAU LUI TOTO?

Sunt unul dintre ziariștii alutani care n-a băgat bățul printre gard, atunci când s-a declanșat dihotomia dintre primarul și viceprimarul Caracalului, Liviu Radu și, respectiv Octavian Stănescu, zis Toto. Acum, însă, când domnul deputat Dan Ciocan (și nu PSD Caracal, cum se spune oficial), deci, când ștabul PSD Caracal, l-a executat pe Toto, îmi permit să-i atrag acestuia atenția, cu oarece amiciție, că și-a pus partidul într-o situație greu remontabilă. Dacă mai adăugăm la această gafă politică și faptul că dl deputat s-a îndepărtat de însuși Ion Doldurea, omul care a onorat și onorează, de ani buni, Capitala fostului județ Romanați cu acțiunile lui culturale de mare anvergură, pentru un oraș în care cultura era ținută la temperaturi siberiene, personal, cred că PSD Caracal va ieși tare șifonat la viitoarele alegeri locale.

liviu radu si octavian stanescu caracalDacă primarul pesedist Liviu Radu, care a fost, cândva, un liberal onest și bine intenționat, ar fi avut mai mult tact politic, dar și un consilier înarmat aristotelic, cu puțină carte și curaj, acesta le-ar fi spus, cu siguranță, atât lui, cât și lui Ciocan, că a intra pe contrasens cu Toto, la următoarele alegeri, ușa actualului primar al Caracalului s-ar deschide tot în… stradă.

Secretul lui Polichinelle este acela că Toto l-a scos din pepeni pe primarul în exercițiu, prin popularitatea sa față de electoratul caracalean, prin pragmatismul său, prin simpatia presei față de acțiunile sale, prin charisma și modul lui inteligent de a-și expune ideile politice de stânga, precum și prin prezentarea în media a acțiunilor și proiectelor sale administrative. Asta l-a determinat pe Liviu Radu să-i ia toate atribuțiunile și să-l lase doar să-i ascută creioanele.  A comis acest gest incorect, deși ar fi putut să-și vândă el însuși „marfa”, adică realizările, atâtea câte au fost, în fața presei, chiar mai bine decât Toto, fiindcă el, primarul en titre, avea toate pârghiile și majoritatea „organelor” de presă din Olt aflate la dispoziția partidului-mumă.

Liviu Radu s-a pripit, atunci când s-a plâns la Ciocan despre obrăznicia lui Toto, iar Ciocan, deși a stat ceva timp pe gânduri, a luat o decizie nepotrivită cu situația partidului, aceea de a-l decapita politic pe viceprimar, într-un moment în care, la Centru, PSD este în disoluție. Asta va cântări mult în economia electorală a următoarelor runde electorale, mai ales că eliminarea din joc a lui Toto a fost făcută în condițiile în care Liviu Radu și-a luat niște angajamente în fața deputatului Ciocan. Angajamente care nu vor fi ușor de îndeplinit și pe care pariez, Toto le știe, și le vom afla și noi, în curând. Nici măcar Viorica, cât e de Toantă, nu l-a dat definitiv afară din partid pe Liviu Negoiță, deși acesta chiar a târât cu guvernul cucoanei pe jos și a făcut un tam-tam mediatic anti PSD, pe care nici liberalii nu și-au permis să-l facă.

Calitățile politice și intelectuale ale lui Toto deranjează foarte mult, iar un exemplu edificator în acest sens stă la vârful partidului, acolo unde a fi instruit și a ști limba română la un nivel de normalitate, înseamnă a comite un grav delict politic.

Nu spun că Toto ar fi vreun geniu politic și nici că Liviu Radu nu-și merită locul pe scaunul pe care l-a așezat poporul caracalean. Dar graba celui din urmă de a-l marginaliza pe Toto și, apoi, de a trage sforile pentru a-l elimina din partid, poate să-i fie fatală. Toto putea să dispară politic pe cale naturală, după alegeri, în cazul în care nu cumva el însuși este cel care și-a forțat propria „ejaculare” din PSD.

E posibil ca deputatul Ciocan, dându-și seama de manevra aceasta strategică greșită, să-l lase pe Toto, în continuare, până la alegerile locale, ca să ascută creioanele lui Liviu Radu, pentru a-și justifica, astfel, salariul de viceprimar.

Să fiu în locul lui Toto, aș refuza această presupusă indulgență strategică de ultimă oră a lui Ciocan și aș face toate diligențele să mă înscriu la un partid progresist de stânga, cum e USR, ceva mai socialist decât PSD, așa cum le place caracalenilor. Nu la PNL, căci ar avea soarta lui Ciocăzan, fostul primar pesedist al Caracalului, care, după ce a fost unealta lui Ciocan, adică ilăul ciocanului, după mazilire, a candidat pentru PNL și a pierdut lamentabil.

Scurt pe doi… Deși pare că eliminarea lui Toto e floare la ureche pentru PSD Caracal, băiatul acesta, Octavian Stănescu, care n-are nicio legătură de rudenie cu Paul Stănescu, va scrie istorie politică la Caracal…

Se știe că, recent s-a desfășurat, aici, în orașul lui Poroineanu, un festival al călușului de mare faimă, în care personajul principal al acestui dans ancestral, Mutul Călușului, i-a arătat unuia dintre cei doi, Liviu și Toto, falusul de lemn, în toată splendoarea lui. Oare cui?

Dumitru Sârghie 


- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments