AcasăOpiniiOPȚIUNEA DE A FI SĂRAC SAU BOGAT

OPȚIUNEA DE A FI SĂRAC SAU BOGAT

Industria ocupă locul principal în ansamblul economiei mondiale, această ramură acoperind prin valoarea și diversitatea produselor realizate cerințele tuturor sectoarelor de activitate, atât cu mijloacele de producție, cât și cu cele mai diferite bunuri de larg consum.

Mai mult de jumătate din primele zece consorții industriale au ca obiect industria de echipamente (autoturisme, electronică, tehnică de calcul etc.) și aparțin, desigur, statelor dezvoltate. De multe ori, puterea economică a acestor coloși este superioară multor state de pe glob, de unde rezultă impactul acestora asupra politicii mondiale.

Un alt aspect al lumii contemporane, îl constituie decalajul între societatea informațională din statele dezvoltate și „lumea a treia”, care se află în diverse stadii de industrializare. De multe ori, acest proces se realizează prin „transferul” unor tehnologii energofage, poluante, perimate, dar decalajele dintre cele două lumi de accentuează, din păcate, generând tensiuni geopolitice.

În subsolul României se află importante zăcăminte de aur, argint, cupru, sare, care ne situează pe locuri fruntașe în ierarhia europeană. Se mai află importante zăcăminte de gaze naturale, lignit, uraniu, dar și zăcăminte de metale rare (titan, vanadiu, nichel, cobalt, wolfram etc.) care au o valoare imensă pentru economia țării, dacă le raportăm la valorificarea lor pe plan intern și nu la interesele care vizează cotațiile bursiere ale acestor resurse.

Dezvoltarea industriei atrage după sine o serie de consecințe, precum creșterea economică, sporirea densității populației, a gradului de urbanizare, schimbări în structura populației active și a nivelului de trai al locuitorilor, crearea unei rețele dense de căi de comunicație și a unor fluxuri intense ale transportului de mărfuri, o poziție avantajoasă în cadrul schimburilor internaționale etc. Putem concluziona că orice decizie greșită în privința gestionării resurselor naturale epuizabile afectează nu numai economia țării ci și potențialul economic al generațiilor viitoare.

Prof. Dr. Ștefania Marineanu

Comandat de Partidul Social Democrat - Organizația Județeană Olt. CUI mandatar financiar coordonator 11240017.

1 COMENTARIU

  1. Da, asa este , dar mai tine cont cineva de ceea ce este si de ceea ce ar trebuii sa fie . NOI avem un motiv in plus sa ne gandim la CEI CARE VIN DIN URMA NOASTRA !

    adina si george

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments