AcasăEditorialOricare alt județ al acestei țări ar fi mândru să aibă un...

Oricare alt județ al acestei țări ar fi mândru să aibă un Ion Crețeanu!

Între cultura neantului și cultura nimicului care se derulează în județul Olt de câteva decenii, numirea lui Ion Crețeanu în fruntea Ansamblului „Doina Oltului” reprezintă un pas important pentru promovarea valorilor autentice pe care, din când în când, la vremuri de restriște și jale, județul Olt le scoate la suprafață.

O privire aruncată asupra traseului întru desăvârșire al acestui interpret al muzicii autentice din vatra satului ar fi de ajuns, pentru a constata faptul că prezența sa în fruntea „Doinei Oltului” este o onoare și un privilegiu pentru cultura județului nostru.

Culegător de folclor încă din fragedă copilărie, trezindu-se cântând încă de la vârsta de trei ani, Ion Crețeanu (deși inginer electronist de meserie) avea să-și urmeze menirea fiind încadrat de specialiști în galeria rapsozilor autentici ai Olteniei, frate de cruce cu întâiul cobzar și apostol-menestrel al pământului românesc – Tudor Gheorghe.

ion creteanu oltPrin cântecul său, prin dăruirea în totalitate pentru tot ce-i românesc într-ale tradiției strămoșești, Ion Crețeanu celebrează lumina nestinsă a cântecului din vatra satului. Pentru el, neamul românesc, cu datinile și folclorul lui aferente, este un „neam al nemuririi”, așa cum spunea cândva marele poet gândirist Pan M. Vizirescu.

„Ion al Cobzei”, așa cum i-a spus lui Crețeanu Felicia Filip, a concertat în Bulgaria, Serbia, Belgia, Italia, SUA, Franța, Canada, Macedonia, Spania, China, Ungaria, Republica Moldova, dar și în România, înmiresmând inimile românilor din Diaspora, pe cele ale străinilor, dar și pe cele ale fraților români de acasă.

În aceste zile, compatriotul nostru se pregătește pentru un turneu în Japonia, alături de o delegație a scriitorilor din Republica Moldova, avându-l în frunte pe scriitorul și academicianul Nicolae Dabija. Este cunoscut pe meridianele lumii, mai ales acolo unde românilor plecați din țară, pentru a-și câștiga pâinea de toate zilele, le sângerează inima și sufletul pentru patria lor, aflată astăzi la vremuri de răscruce.

Plecând de la aceste considerente, care onorează județul nostru, nu înțelegem încercările de denigrare a personalității domniei-sale venite din partea unor clanuri politice, care pun la cale tot felul de presiuni și intimidări, în intenția lor vădită de a-și susține vreun oarecare client politic în fruntea acestui ansamblu popular, care – iată – a intrat în normalitate.

E adevărat că Ion Crețeanu nu e un lăutar de partid, care să stea la mila și pogorământul politrucilor (fie ei roșii, galbeni sau de alte culori). E la fel de adevărat că nu e lipitor de afișe sau client al vreunei formațiuni politice. Domnia-sa e doar un artist valoros, recunoscut de specialiștii din întreaga țară, dar și din străinătate și – mai nou – directorul Ansamblului „Doina Oltului”, o instituție care – iată – și-a intrat în misiunea ei strict culturală.

Oricare alt județ al acestei țări ar dori să aibă un Ion Crețeanu: rapsod de vocație, român absolut, un om modest, onest și adept al principiului creștin – Credință, Nădejde și Dragoste!, principiu enunțat de Sfântul Apostol Pavel.

Dumitru Sârghie


1 COMENTARIU

  1. I/am cerut dlui director să mi comunice cine a încheiat contractul cu Ansamblul folcloric Doina Oltulu pt.un spectacol pe data de 23.04.2016 al acestui ansamblu desfăşurat la Valea Mare pt. a/i face campanie candidatului PSD Iancu Daniel George la funcţia de primar şi să-mi precizeze şi suma depusă pt. onorarea contractului. Din păcate nu mi s-a răspuns corect la aceste solicitări şi îl cred pe dl director pt, că la celebrul eveniment electoral a participat toată ceata din conducerea organizaţiei locale, iar dacă atitudinea nu era conformă cu obiectivele partidului ar fi însemnat destituirea sa din fucnţie.Ceea ce ştiam din ,,informările serviciilor secrete” se demonstrează acum. Clanul Iancu este unul preferat de conducerea partidului pt. sumele imense care sunt puse în joc şi care se pare constituie ingineriile financiare strict necesare campaniilor electorale. Iancu Marius, administrator CJ Olt, verişoara sa , manager Spitalul Judetean de Urgentă Slatina, soţia sa auditor AMbulanţa Slatina, fratele primar Valea Mare, pus sub acuzare pt. evaziune şi spălare de bani împreună cu unul dintre clienţii afacerilor (contractelor) de la Spitalul Judetean de Urgenţă Slatina.In cauză era şi interesul juristei Ansamblului,Maria Păun, post înfiinţat din interesul conducerii Ansamblului şi implicit al CJ Olt.Mai poatre fi România curată cu aceşti indivizi şi ce aşteptări viitoare avem de la conducerea PSD?!

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments