AcasăBreviar parlamentarParlamentarii PSD Siminica Mirea, Paul Stănescu și Cătălin Grecu – inițiativă legislativă...

Parlamentarii PSD Siminica Mirea, Paul Stănescu și Cătălin Grecu – inițiativă legislativă privind modificarea statutului polițistului

Senatorul Siminica Mirea, senatorul Paul Stănescu și deputatul Cătălin Grecu sunt inițiatorii unui proiect de lege cu privire la modificarea statutului polițistului. Se dorește modificarea Legii nr. 360/2002, privind Statutul polițistului, lege care, momentan, conține o serie de prevederi care sunt problematice, în raport cu deficitul de resurse umane, la care se adaugă și lipsa de predictibilitate cu privire la stabilirea pe post a polițiștilor noi încadrați, precum și absența unor reglementări clare, care să stabilească, unitar, coerent și eficient, modalitatea de accedere și evoluție profesională.

„Este impetuos necesar să fie respectat principiul egalității de șanse, fiind nevoie să se pună semnul egal între angajații din sistemul de ordine publică și siguranță națională, cu expertiză dobândiră în domeniul de aplicare, prin vechimea în instituție, și cei care acced în sistem, ulterior, pe diverse funcții de specialiști, care, în acest moment, sunt, literalmente, favorizați”, a declarat Siminica Mirea.

Lipsa stabilității pe post generează costuri de personal, pentru Ministerul Afacerilor Interne, care pregătește polițiști pentru o anumită specializare, dar aceștia, după finalizarea perioadei de tutelă de doar șase luni, se mută pe un post cu o altă specializare, funcția inițială devenind vacantă, iar un alt polițist trebuie școlarizat și numit pe post.

„Situația a devenit repetativă, la nivelul funcțiilor de execuție, însă nici cu privire la funcțiile de comandă situația nu este eficientă. În prezent, nu sun stabilite clar și unitar condițiile în care un agent sau un ofițer de poliție pot ocupa funcții de conducere sau comandă, neexistând, practic, anumite trepte sau condiții de îndeplinit consecutiv și rațional. În prezent, fără un set de reguli clare și stricte, se pot sări trepte și etape profesionale importante din cariera unui polițist, aspect ce accentuează și mai mult deprofesionalizarea instituției.

De altfel, se impun și o serie de prevederi cu privire la politica de gestionare eficientă a resursei umane anterior încadrării pe post, mai exact, fiecare candidat își va asuma, dar mai ales va fi motivat să obțină cele mai bune rezultate, știind că sesiunea în cadrul căreia el candidează, va scoate la concurs spre ocupare locuri dezirabile lui”, a spus senatorul Paul Stănescu.

Deputatul Cătălin Grecu este de părere că se impun atât modificarea, cât și adoptarea unor soluții tehnico-organizatorice, cu privire la activitatea de mutare la cerere a polițiștilor, în sensul producerii de economii: „Se propune realizarea unei aplicații informatice, la care să aibă acces angajații, în sistem internalizat, prin care să se poată realiza acest tip de mutare, transparent și corect, fără ca mii de polițiști să aștepte, anual, să li se aprobe raportul de mutare în unitatea aleasă”.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments