Recent, într-o conferință de presă, Consiliul Executiv al Colegiului Medicilor și-a exprimat nemulțumirea că onor-conducerea Spitalului Județean Slatina refuză, cu obstinație, să organizeze concurs pentru posturile vacante, împiedicând astfel intrarea unor medici tineri.
„În Decizia 4/2008, la articolul 4, se arată că «în unitățile sanitare publice, inclusiv în liniile de gardă, continuarea activității peste vârsta legală de pensionare poate avea loc numai în situații excepționale, respectiv deficit de personal medical și nu numai, pe perioada în care postul urmează să fie scos la concurs». Nu facem hârtia astăzi și facem concursul peste un an”, a spus răspicat șeful Colegiului Medicilor Olt, dr. Marinache Costache.
Replica și mai vehementă a managerului Spitalului Slatina, dr. Andrei Iordache, nu s-a lăsat așteptată prea mult.
Chestionat de Linia Întâi pe această problemă pusă în circulație mediatică de conducerea Colegiului medicilor Olt, iată ce a răspuns Andrei Iordache.
Sunteți într-un diferend cu Colegiul Medicilor. De unde a pornit și ce vor liderii Colegiului?
Cred că a pornit de la greșeala în care dânșii cred. Atâta timp cât deciziile, din ultima vreme, a Colegiului Medicilor cu privire la activitatea Spitalului Județean sunt în contradicție cu buna desfășurare a activității medicale, evident că nu poate fi o relație bună.
Dacă tu, Colegiul Medicilor, conform legii, în ceea ce privește prelungirea activității medicilor pensionari, în cadrul spitalului, ai rolul de a aviza, anual, o decizie luată la nivelul conducerii spitalului, aprobată de către ordonatorul de credit – Consiliul Județean, avizată de către Ministerul Sănătății, rolul tău fiind doar de a aviza anual această decizie, dar te prevalezi de un ordin intern al tău, al Colegiul Medicilor, nu dai aviz și nu prelungești activitatea singurului medic de o anumită specialitate, mi se pare o atitudine inacceptabilă din partea mea, ca manager.
Vi se reproșează faptul că nu vreți să dați drumul la tinerii medicii să-și exercite profesiunea…
Probabil că dr. Costache și dr. Rădulescu, cei care spun acest lucru, s-au uitat, în ultima lună, prea mult la televizor. Au preluat multe din lucrurile spuse de politicieni, în campania electorală. Din ce știu, ei nu candidează niciunde, nu ar trebui să facă politică, căci nu sunt politicieni. Pentru doctorii Costache și Rădulescu, sunt locuri libere în toate partidele politice și se pot duce să facă politică. Cu acest comportament, ar avea succes. Sunt departe de adevăr și o să vă dau doar un exemplu, pe care dânșii îl cunosc.
De când sunt manager, s-au angajat 27 de tineri medici, în SJU Slatina. În acest moment, avem organizate concursuri pentru 12 medici. Pentru unele posturi, avem candidați înscriși, la altele nu avem. Nu avem niciun medic tânăr care să dorească să se angajeze în Spitalului Slatina și noi să nu-l angajăm sau să-i fi spus că nu-l angajăm. Să vină dr. Costache cu un medic tânăr care să dorească să lucreze în Spital și noi să nu-l angajăm și abia atunci, ar fi cât de cât credibil. Până atunci, din punctul meu de vedere, a intrat în rândul mincinoșilor.
Care este cel mai important reproș adus de cei doi doctori?
Pe mine nu mă interesează reproșurile din partea dr. Costache și dr. Rădulescu, față de mine, în calitate de manager. Eu am obligația, în calitate de manager, ca prin deciziile pe care le iau, împreună cu echipa de conducere, să asigurăm un act de calitate pacienților. Am mai spus-o, dânșii poate nu înțeleg. Poate dânșii cred că ei sunt cei mai importanți oameni din sistemul sanitar, din județ. Nu! Nu cred că mulți pacienți din județ s-ar duce, dacă mâine ar avea o problemă medicală la dr. Costache sau la dr. Rădulescu. Ar veni la medicii din Spitalul Slatina. Este inacceptabil ca poziția publică a dr. Rădulescu, aceea de a avea o părere proastă despre medicii din Spitalul Slatina, dânsul, ca medic de familie din Caracal. O spun cu tot respectul față de toți medicii de familie și față de toți medicii din județul Olt: cei mai buni medici specialiști din județul Olt sunt în Spitalul Slatina. Atunci, dânșii înțeleg că ei sunt cei mai importanți oameni din sistemul sanitar. Nu, nu sunt dânșii, sunt medicii care fac bine pacienții.
Care este raportul de subordonare între Colegiul Medicilor și Direcția pe care o conduceți? Care este fișa posturilor lor? Ce trebuie să facă dânșii?
V-am dat un exemplu în ceea ce privește acest lucru. Nu intru în amănunte despre ceea ce ar trebui să facă dânșii în cadrul Colegiul Medicilor. Vreau să vă spun că există o nemulțumire generalizată în Spitalul Slatina în rândurile medicilor din Slatina, care nu au mai avut o întâlnire cu reprezentanții Colegiului Medicilor de mult timp. De când sunt eu aici, au avut o întâlnire solicitată de către noi, ca și conducere a spitalului, ca cei din Colegiul Medicilor să stea de vorbă cu medicii din Spital. Am aranjat-o la ora, la data, la locația dorită de dr. Costache, iar dr. Costache nu a mai venit la întâlnirea cu foștii lui colegi din Spitalul Slatina. Acesta este respectul pe care cei de la Colegiul Medicilor îl acordă specialiștilor din spital. Ieri, un medic specialist chirurg, chirurg de specialități chirurgicale, nu neapărat de chirurgie generală, mi-a povestit o întâmplare incredibilă, în ceea ce privește colaborarea cu Colegiul Medicilor.
Adică, cum a fost sunat din partea colegiului, de o secretară, că de mâine nu mai poate să-și desfășoare activitatea în spital, pentru că nu are nu știu ce puncte sau nu știu ce semnătură de la Colegiului Medicilor. Când s-a dus acolo, dr. Rădulescu, cu o atitudine de patriarh peste ministrul Sănătății, l-a pus să scrie o declarație, pe propria răspundere. Este inacceptabilă această poziție, pentru că, deocamdată, nimeni nu i-a întrebat pe dânșii nici din punct de vedere financiar, nici din punct de vedere organizatoric, cum își desfășoară activitatea. Pentru că, atenție, toți medicii, inclusiv eu, sunt membri al Colegiului Medicilor, cotizăm lunar undeva între 300-500 mii lei vechi pe lună.
La un număr de 500 de medici din județ, faceți un calcul și o să vedeți că dânșii au și alte veleități, nu doar organizatorice sau medicale, au veleități pentru ce gestionează acolo. Au mașină, au telefon, angajează secretară, jurist și așa mai departe. În condiția în care își desfășoară activitatea într-un spațiu al SJU Slatina, în care nu plătesc chirie, întreținere, utilități, de peste 10 ani.
Cui dau socoteală ei pentru neregulile pe care le înfăptuiesc?
Nu știu și nu mă interesează acest lucru. Din câte știu eu, sunt subordonați Colegiului Național al Medicilor, nu cunosc relațiile dintre ei, este o instituție profesională. Numai că trebuie, așa cum vedem noi, să ajute medicii. Au rolul să-i ajute și să-i reprezinte pe medici. Din păcate, lucrurile nu stau așa.
Ce mesaj adresați celor două căpetenii de la Colegiul Medicilor?
Ca prin deciziile pe care le iau, atâta timp cât sunt în pozițiile pe președinte și de vicepreședinte, să nu afecteze activitatea medicilor din spital. Să dea dovadă de mai mult respect față de medicii specialiști din Spitalul Slatina. Insist, cu tot respectul pentru medicii din județul Olt și față de medicii de familie, cei mai buni specialiști din județ sunt în Spitalul Județean Slatina.
Dumitru Sârghie
tot scandalul a plecat de la faptul ca in situatia de prelungire a avizului parintii managerului si familia Bratoi care foloseste sindicatul medicilor pt.interesul propriu.