Așa cum v-am dat de știre, în numărul trecut al Liniei Întâi, vineri, 16 septembrie a.c., Școala Generală din comuna Vâlcele a găzduit lansarea cărții „Pentru tine, pentru voi”, scrisă de o fiică a satului, doamna Ioana Sterpu, care locuiește în Sibiu.
La această manifestare au participat elevi și profesori ai școlii din localitate, țărani și intelectuali din Vâlcele, de toate vârstele, Alexandru Taifas – primarul comunei (motorul viu al acestei frumoase acțiuni culturale), precum și reprezentanți ai Săptămânalului Linia Întâi.
Poeta Ioana Sterpu (actualmente Bălășan) și-a sărbătorit și ziua de naștere, domnia-sa împlinind, în ziua respectivă, un număr rotund de primăveri pe scara vieții. Cei prezenți i-au cântat „La Mulți Ani!”, iar elevii – care au fost numai ochi și urechi, pe parcursul lansării – i-au dăruit nenumărate buchete de flori.
În continuare, dăm cuvântul protagoniștilor acestei manifestări culturale, care – ca și alte manifestări de același gen –, organizate de inimosul primar Alexandru Taifas, a avut un impact deosebit în comunitatea vâlceleană.
Alexandru Taifas, primarul comunei Vâlcele:
MI-A PLĂCUT DE MIC ȘI MĂ IMPLIC ÎN ACTIVITĂȚI CULTURAL-SPORTIVE!
„La Vâlcele au devenit aproape o tradiție astfel de manifestări, având în vedere că și anul trecut am mai lansat o carte de altă natură, care oglindește alte evenimente ale vieții locuitorilor comunei noastre și ale trecutului.
Eu aș vrea să particip la cât mai multe evenimente de acest gen, pentru că asemenea oameni sunt necesari comunei Vâlcele, pentru că ei lasă posterității obiceiurile, tradițiile, munca de zi cu zi a acestei localități. Îi mulțumesc d-nei Sterpu pentru că n-a uitat de unde a plecat și pentru că, prin cartea dumneaei, oglindește comuna Vâlcele.
Mi-a plăcut, de mic, să mă implic în activități cultural-sportive. De asemenea am dat o importanță și activităților sociale și administrative.
Pentru că astăzi este o zi specială pentru dumneaei, fiind și ziua de naștere, împlinește 60 de ani, în numele locuitorilor comunei Vâlcele îi doresc din inimă sănătate și La Mulți Ani!
Îi mulțumesc și d-lui Sârghie pentru participarea la acest eveniment cultural. Dumnealui este un apropiat al comunei Vâlcele, prin scrisul său în publicația sa. De nenumărate ori a publicat aspecte bune, dar și mai puțin bune. Dar îl felicit pentru modul realist în care reușește să aștearnă pe hârtie evenimentele, atât din Vâlcele cât și din întreg județul Olt. Vă promit, cât voi mai sta la Primărie, că voi căuta să promovăm tot ceea ce este bun aici la noi.”
DE LA TOȚI AM ÎNVĂȚAT CÂTE CEVA!
„Mulțumesc primăriei și școlii pentru sprijinul în organizarea acestui eveniment. Mulțumesc foștilor profesori pentru că și dumnealor au scris un rând al acestei cărți. Așa cum scriam într-una dintre poezii, de la toți am învățat câte ceva.
Mulțumesc părinților pentru tot ceea ce au făcut pentru noi copiii. Ei au fost primii noștri dascăli, ei ne-au pus creionul, pentru prima dată, în mână, ei ne-au citit primele poezii, ei ne-au citit primele povești. Și pentru toate acestea le mulțumesc.
(În continuare, Ioana Sterpu a dat citire poeziei Cronologie, în care domnia-sa își prezintă originile și pasiunile sale pentru frumos și poezie)
POEZIA E O ARMĂ
„Sunt Dumitru Sârghie, directorul ziarului Linia Întâi din Slatina. Din «păcate», am și anumite îndeletniciri poetice. Spun din păcate, pentru că sunt rari oamenii ca d-l primar Taifas care apreciază poezia, literatura. Într-o lume materialist-dialectică și fără Dumnezeu, a fi poet este deja o problemă. O felicit pe d-na Sterpu pentru că își folosește poezia ca pe o armă.
În acest sens, vreau să vă spun o întâmplare. La Chișinău, când am lansat una dintre cărțile mele (Sânge și țărână), eram împreună cu atașatul cultural al României la Chișinău, poetul Ion Țăranu și, la un moment dat, citind un poem, Imn Basarabean, vorbind despre Basarabia noastră soră, vreo trei comisari ruși au început să facă gălăgie și, apoi, au ieșit din sală. Toți ceilalți m-au aplaudat și mi-au spus că poezie este o armă. Reușind, cu o poezie, să scot trei ruși din sală… Iată o performanță. Deci, poezia este o armă.
Aici, la dvs., grație primarului, se mai face și cultură. Felicitări!”
(Dumitru Sârghie a recitat, cu această ocazie, și poemul „Prea târziu”, din recenta Antologie „Raiul cucerit”, apărută la Editura Hoffman, sub auspiciile „Cenaclului „Arena Artelor” din Slatina)
Înv. George Barbu – Școala Bărcănești:
ÎI MULȚUMIM DOMNULUI PRIMAR
„Îi mulțumesc d-lui Sârghie pentru cuvintele frumoase adresate nouă. Îi mulțumesc și pentru frumoasele versuri pe care le-a lecturat aici, din cartea dumnealui. Versuri cu foarte mult substrat, cu referire strictă la ceea ce noi trăim astăzi și ceea ce se întâmplă astăzi. Îi mulțumesc de două ori.
(Aici înv. Barbu a citit o cronică despre cartea d-nei Sterpu, trimisă de către un fost profesor al școlii din Vâlcele, prof. Adrian Costache – membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala București)
Îi mulțumim d-lui primar, pentru că nu mulți primari acceptă asemenea activități. Dumnealui s-a implicat mereu în activități culturale mai mult decât ne așteptam. În numele colegilor mei îi mulțumim și s-o țină tot așa.”
Dumitru Ghigeanu, prof. pensionar istorie-geografie:
MĂ SIMT CA UN ELEV CARE ARE EMOȚII
„Acum mă simt ca un elev care are emoții. Acel elan tineresc a început să dispară. Totuși amintirile rămân tipărite în minte. Referitor la stimata doamnă Sterpu, din punct de vedere al Educație, toată stima. Și din partea părinților și din partea școlii, care au știut să zidească în mintea și concepția dumneaei o adevărată femeie care a început să își transmită visele și dorințele în această carte.”
MIRACOLELE SUNT FIREȘTI…
„Am fost colegă cu dumneaei din 1961 până în 1969, când pașii noștri au pornit pe căi diferite. Și ne-am revăzut după ani…
Miracolele sunt firești. Când nu se întâmplă înseamnă că ceva nu merge bine. Dar iată că se întâmplă lucruri minunate. Ele au venit simplu, într-un târziu, dar au venit.”
NICIODATĂ NU-I PREA TÂRZIU SĂ VISEZI!
„Am înțeles că aici este munca d-nei Sterpu de-o viață. De aici am dedus că niciodată nu-i prea târziu să visezi, să-ți împlinești un vis, să dorești ceva atât de mult încât să nu conteze timpul.
Judecând așa, la rece, acesta este mesajul pe care l-am prins din scrierile dvs. Și pentru asta, dați-mi voie să spun că sunteți un model, pentru că mi-am dat seama că nici pentru mine nu-i prea târziu să visez și să-mi împlinesc anumite dorințe la un moment dat.”
Ionuț DUMITRESCU