AcasăOpiniiPoate prea târziu...

Poate prea târziu…

Articol de Sorin Mladen și Ovidiu Bunea  – Grupul de inițiativă politici publice

Deși, în acest moment, pare că statul român este echilibrat energetic, afirmația reprezintă premisa celei mai mari catastrofe economice, politice și militare care amenință România în următorii 4-5 ani, falimentul energetic.

România produce energie electrică din exploatarea cărbunelui, cca 30%, din total, nuclear, cca 15% , hidro, cca30% și restul din așa numita energie verde.

Problema degenerează, deoarece până în 2026 suntem obligați să închidem jumătate din minele de cărbune și, aproximativ în același timp, să închidem pentru cel puțin 3-4 ani reactorul nr. 1 de la Cernavodă, care intră în revizie generală.

Practic vom pierde un sfert din capacitatea de producție internă. Asta nu este totul, în jurul anului 2030 vom închide toate minele de cărbune și, deși stăm pe o mare de gaz, să nu-l putem exploata din cauza costurilor exagerate pe care va trebui să le suportăm, conform noilor politici europene de combatere a încălzirii globale.

Soluția la acest șah energetic era exploatarea gazelor din Marea Neagră și construirea de termocentrale pe turbine de gaz, ieri. Imposibil de aplicat în România lui Dragnea, la fel de imposibil în zodia „guvernului meu”.

Situația este halucinantă pentru orice om normal din aceasta țară. Americanii de la Exxon Mobile au investit în capacități de extragere din Marea Neagră, aproximativ 750 milioane de dolari. A venit, în schimb, „naționalistul” Dragnea și a blocat orice derulare a investiției, printr-o lege absurdă și injustă pentru investitor. Cei de la Exxon Mobile s-au retras și încearcă să vândă investiția către Romgaz. Oferta Romagaz e de 900 de milioane, Exxon vrea un miliard. Nu asta ar fi singura problemă, ce ne facem daca OMV, care alături de Exxom deține jumătate din perimetrul în care exista gaz, va vinde activele din România și cumpărătorul va fi Gazpromul? Cum va cumpăra România, dacă se va pune problema, activele OMV, când noi suntem la o jumătate de centimetru de infrigement? Sau cum vom extrage gaz daca OMV (rus deghizat în austriac) se va opune?

Stupoare, după câștigarea alegerilor, în loc să îndrepte legea lui Dragnea, noua putere s-a ocupat de Supermani, de felicitat morții si de fanfaronade locale, fără să facă un singur gest prin care să arate că are măcar habar de acest pericol uriaș.

Între timp s-a construit North Stream 2 și cu toate avertizările americanilor, Germania a mers ca un Panzer,  asigurându-și dominația energetică prin mâna lui Putin. Germania, Austria, Ungaria au devenit hub-uri de gaze, în timp ce România nici măcar nu a luat în calcul mărirea capacitații de extragere a gazelor din depozitele proprii.

În tot acest coșmar energetic, președintele Iohannis se joacă de-a Alexandru Machedon, Cîțu de-a Superman, în timp ce restul sunt actorii principali din „lumea maimuțelor”.

Din 2030, puteam să avem cea mai mare recuperare economică din existența noastră. Un vis, realitatea va fi cruntă, vom fi la mâna samsarilor de energie.

Daca „guvernul meu” se gândește doar cum să fabuleze cu PNDL X și va cădea în capcana PNRR, nici lumânări nu avem.

Mai mult, cine va cumpăra datoria suverană la preț de nimic, va deveni adevăratul stăpân al României.

Harașo pentru cine are urechi de auzit!

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments