AcasăActualitatePrimăria Municipiului Slatina nu își poate atribui nerealizarea proiectului de construire a...

Primăria Municipiului Slatina nu își poate atribui nerealizarea proiectului de construire a Centralei Fotovoltaice

Primăria Municipiului Slatina a emis un comunicat de presă în vederea aducerii la cunoștința opiniei publice motivele pentru care, în municipiul nostru, nu s-a realizat Centrala Fotovoltaică. Așa cum au scris unele  publicații locale, proiectul amenajării unei Centrale Fotovoltaice în municipiul Slatina, cu sursă de finanțare din fonduri europene, ar fi fost pierdut din cauza administrației publice locale. Conform comunicatului de presă, proiectul nu s-a putut realiza din cauza mai multor contestații făcute de anumite firme care au participat la licitația publică către Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.).

primaria slatina fotoPentru buna și corecta informare a locuitorilor municipiului Slatina, se impun anumite precizări.

„Procedura de atribuire a contractului de achiziție public privind Centrala Fotovoltaică de producere a energiei electrice, din conversia energiei solare în municipiul Slatina, a fost demarată, prima dată, în luna august 2014, conform anunțului de participare nr. 153035/12.08.2014 din cadrul Sistemului Electronic de Achiziții Publice; procedura s-a derulat integral on-line. Au depus atunci oferte de participare la licitație un număr de patru operatori. În urma evaluării ofertelor, comisia de evaluare a procedat la anularea procedurii de atribuire, în luna ianuarie 2015, deoarece au fost depuse numai oferte neconforme. Procedura de atribuire a fost, apoi, reluată, în luna februarie 2015, conform anunțului de participare nr. 157373/24.02.2015, din cadrul Sistemului Electronic de Achiziții Publice; procedura s-a derulat integral on-line. Au depus atunci ofertă de participare la licitație un număr de șapte operatori economici.

În urma evaluării ofertelor, comisia de evaluare a desemnat câștigătoare a contractului de achiziție publică societatea SC Electrogrup SA. Rezultatul procedurii a fost contestat, în iulie 2015, la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) de către ofertantul clasat pe locul II, SC Eol Facility SRL. Decizia C.N.S.C. privind soluționarea contestației a fost emisă în septembrie 2015. Comisia de evaluare a procedat la punerea în aplicare a dispozițiilor deciziei C.N.S.C. prin atribuirea contractului către societatea contestatoare SC Eol Facility SRL.

Noul rezultat al procedurii a fost, de asemenea, contestat la C.N.S.C. de către ofertantul SC Paulus SRL, în octombrie 2015. Decizia C.N.S.C. privind soluționarea celei de-a doua contestații a fost emisă în decembrie 2015, perioadă ce a coincis cu termenul de finalizare a proiectului, conform contractului de finanțare. Ulterior emiterii acesteia, ofertanții implicați în procedură, respectiv SC Paulus SRL și SC Eol Facility SRL, au formulat plângere, la Curtea de Apel Craiova, împotriva deciziei emise de C.N.S.C., conform legislației specifice achizițiilor publice, punând astfel instituția Primăriei Municipiului Slatina în imposibilitatea finalizării procedurii de atribuire. La acest moment, procedura este în faza de evaluare tehnică”, se precizează în comunicatul de presă emis de Primăria Municipiului Slatina.

Prin urmare, din cele anterior relatate, reiese că nerealizarea proiectului Centralei Fotovoltaice la Slatina nu a fost cauzată de o gestionare necorespunzătoare a proiectului de către administrația publică locală, motivul fiind exclusiv unul independent de Primăria municipiului Slatina, respectiv contestațiile depuse la C.N.S.C. de către operatorii economici participanți la procedură, plângerile împotriva deciziei C.N.S.C. înregistrate la instanța de judecată, precum și timpul necesar soluționării unor asemenea demersuri, conform legislației în vigoare.

Ionuț DUMITRESCU

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments