AcasăOpiniiRăzlețe...

Răzlețe…

„Români, vi se pregătește ceva…”, „Un asteroid va lovi pământul…”,  „Poate nu știați, dar…”, „Gata cu Putin, s-a anunțat azi…”, „Virușii vor lovi din nou…” (media știe, anticipat, cu câteva luni, când vor lovi și perioada de maximă virulență, probabil de pe surse), „Pregătiți-vă de foamete….”, „Alertă meteo, românii vor suferi…” (de căldură, de vijelii, de inundații, de grindină, de frig)… O agitație mediatică zilnică, inutilă, bombastică și catastrofică, care vine să deruteze.

Coduri galbene, portocalii și roșii colorează harta și viața noastră. Probabil,  se vrea să nu mai ieșim din case, să nu mai mâncăm, să nu mai respirăm, să nu mai bem apă, să nu mai socializăm, pentru că ne pasc în permanență pericole din aer, din apă, din mâncare,  din orice. Este un ecologism exacerbat. Omul, în situația aceasta, speriat de „bombele” aruncate de un segment al Presei, se îndepărtează de natură prin izolare. Copiii de astăzi nu prea mai fac parte din natură, pentru că, după părerea unora, e nocivă, dar, când va ieși copilul în natură, mai mult sau mai puțin timp, aceasta nu-l va mai recunoaște…

 Mai nou, o parte din media este preocupată și de „zborul” planetelor de pe orbite, însă, tot ea, ne liniștește: asta se va întâmpla peste o sută de mii de ani. Și răsuflăm ușurați, fiindcă am scăpat de un nou dezastru, media fiind, de data aceasta, darnică și onestă cu noi, pentru că a „împins” evenimentul la zeci de mii de ani distanță.

Oare, obișnuitul nu mai poate fi prezent în mass media românească? Dacă așa arată mare parte din generația nouă de jurnaliști, dați-mi voie să am rezerve față de deontologia lor profesională și de școlile absolvite.  Constat că, după modul jurnaliștilor de a se exprima, ei se exclud din mediul în care viețuim cu toții: „Românii vor plăti mai mult…”, „Se anunță pentru români o iarnă grea…”, ,,Factura românilor se va scumpi…” etc  (dânsa, media, nu va plăti mai mult, pentru ea iarna va fi mai blândă, facturile mai ieftine etc).

La un post de televiziune cu audiență „beton”, așa cum de altfel au toate televiziunile după propriile statistici, se anunța mai zilele trecute despre o secetă grozavă care s-a abătut asupra românilor, apa fiind raționalizată și râurile, din cauza unui deficit hidric uriaș, au secat. După ce crainica, tânără și aranjată la patru ace, anunță această veste prăpăstioasă, imediat ne transmite alt mesaj : hidrologii au emis cod portocaliu de inundații pe râurile interioare din vestul, centrul… României.

Unde este inundația? Unde este seceta?

Radian Vasile

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments