Spectacolul grotesc din fața Biroului Electoral Central, unde gloata analfabetă condusă de Călin Georgescu și gărzile sale violente au sfidat orice urmă de stat de drept, nu este doar o scenă de moment, ci un simptom grav al unei maladii care macină România: expansiunea extremismului pro-rus sub ochii unei clase politice paralizate.
Ceea ce s-a întâmplat acolo nu este o simplă manifestație. Este o tentativă de destabilizare, o repetiție generală a unui scenariu de haos controlat, în care propaganda Kremlinului își testează limitele. Acest joc nu este nou, l-am văzut și în alte țări din regiune, unde extremismul și conspiraționismul au fost folosite ca berbeci, pentru a sparge structurile democratice.
Ceea ce frapează cel mai tare nu este neapărat violența gloatelor manipulate, ci lipsa unei reacții ferme din partea celor care se pretind apărători ai democrației. Așa-zisa alianță pro-europeană rămâne mută, indecisă, temătoare. Într-un moment în care România are nevoie de claritate și acțiune, politicienii noștri se mulțumesc să privească de pe margine, sperând că furtuna va trece de la sine.
Dar extremismul nu dispare singur. Dacă este ignorat, crește. Dacă este tolerat, prinde putere.
Pericolul nu este doar că astfel de mișcări vor continua, ci că vor escalada. Modelul este previzibil: provocări din ce în ce mai violente, o retorică tot mai agresivă împotriva instituțiilor statului, infiltrarea în rândurile nemulțumiților și captarea lor într-o rețea de manipulare coordonată. Apoi, când momentul va fi potrivit, o explozie de haos, sub pretextul „eliberării poporului de sub dictatura globalistă.”
Dacă autoritățile nu acționează acum, dacă nu sunt destructurate rețelele de influență rusească, dacă nu sunt luate măsuri împotriva propagandei care a otrăvit o parte a societății, atunci România riscă să devină terenul de joacă al unor forțe ostile.
Cei care încă mai cred în democrație, în statul de drept, în apartenența României la Europa, trebuie să se întrebe: cât mai tolerăm această amenințare? Nu este suficient să-l detestăm pe Călin Georgescu și pe ceilalți vectori ai propagandei rusești.
După ce Curtea Constituțională a României l-a scos, justificat, pe Călin georgescu din cursa pentru Cotroceni, agentul în civil al lui Putin s-a declarat satisfăcut de isprava lui: „Consider că misiunea mea a fost îndeplinită!”, sugerându-ne că operațiunea de anexare a României la „Mama-Rusia” va continua, prin intermediul celorlalți trădători de neam și țară, din anturajul său.
Este nevoie de acțiune, de opoziție fermă, de refuz categoric al acestui tip de discurs în spațiul public, atât din partea majorității românilor de bună-credință, cât și din partea autorităților Statului Român Suveran, așa cum scrie în Constituție!
Îmi amintesc o vorbă a lui I.D. Sîrbu, cu referire la modul impasibil al românului, în general, în fața unei primejdii iminente: Ce va fi va fi, iar, dacă nu va fi, înseamnă că nu a fost să fie!
Dumitru Sîrghie