AcasăEditorialRomânia la răscruce: între suveranismul populist și parcursul european!

România la răscruce: între suveranismul populist și parcursul european!

Georgescu, Șoșoacă, Simion – un front comun?

Deși toți trei se revendică suveraniști, direcțiile și mijloacele lor diferă semnificativ.

Călin Georgescu se poziționează ca un ideolog semidoct,  suveranist cu accente ecologiste și economice, propunând un model autarhic, comunist, pentru România. Discursul său este perceput ca fiind utopic și rupt de realitatea geopolitică. Înclinația lui spre ideile putiniste ar trebui să-l descalifice total, însă aura lui de ,,salvator” a reușit să vrăjească o mare parte a populației României, sătulă de guvernările dezastruoase de până în prezent.

Diana Șoșoacă exploatează teme populiste și senzaționaliste, oscilând între patriotism vocal și scenarii conspiraționiste. Este cunoscută pentru pozițiile anti-UE și apropierea sa de Rusia, ceea ce ridică semne de întrebare privind autonomia reală a agendei sale politice. Trebuie văzut în ,,solda” cui este și ce grade are sub ,,sutana” ei de suveranistă vopsită. A nu se uita faptul că prima ei ,,misiune” a fost aceea de a fi membră USR.

George Simion cultivă un naționalism mai pragmatic, axat pe recuperarea Basarabiei și pe critica clasei politice corupte. Totuși, acuzațiile de populism, spectacol mediatic, precum și discursul său precar, de tânăr școlit până la ,,genunchiul broaștei”, îi erodează credibilitatea.

Deși par a trage la aceeași căruță, divergențele de stil, priorități și eventualele influențe externe și securistice îi transformă mai degrabă într-un mozaic de interese personale, decât într-un front unit.

Naționalismul lor versus suveranismul european

Suveranismul european promovează autonomia statelor membre în cadrul UE, fără a exclude cooperarea transnațională. Spre deosebire de acesta, discursul suveranist românesc se înscrie vădit în registrul anti-occidental și izolaționist, ceea ce riscă să afecteze interesele strategice ale României.

Cine îi susține?

Diana Șoșoacă este văzută ca fiind tot în orbita influenței ruse, date fiind pozițiile sale constante anti-UE, NATO și pro-Putin.

Călin Georgescu pare să joace rolul unui intelectual care flirtează cu idei similare, dar într-o manieră mai nuanțată, însă total confuză, cu apucături de claun pseudointelectualizat.

George Simion rămâne la fel de ambiguu, iar colaborările și asocierea sa cu personaje controversate ridică întrebări legate de autenticitatea sa.

Implicarea serviciilor secrete

E dificil de ignorat faptul că serviciile secrete pot avea interese în controlarea sau influențarea unor astfel de figuri. Rămâne întrebarea: sunt aceștia un proiect al serviciilor, pentru a diviza electoratul, sau dimpotrivă, luptă împotriva unui sistem infiltrat?

Primejdia Putin

Pe fondul agresiunii ruse din Ucraina, România riscă destabilizarea internă prin promovarea unor figuri politice care fragmentează unitatea pro-occidentală. Influența rusă în regiune este reală, iar discursurile suveraniste de paradă ne pot izola de aliații strategici.

Alianța pro-europeană (PSD, PNL, UDMR)

Deși se declară pro-europene, aceste partide au fost criticate pentru oportunism, corupție și o guvernare deseori ineficientă. Alianța lor pare mai degrabă o uniune de conjunctură decât un angajament ferm pentru valorile europene.

USR și strategia lor

USR pare că rămâne singura voce constant pro-europeană, dar lipsa de coeziune internă, imaginea negativă a unor lideri ai acestei formațiuni, printre care și cea a primăriței Clotild Armand, precum și dificultatea de a câștiga încrederea unei baze largi de votanți, limitează impactul lor electoral.

Candidatul pentru Președinție al Alianței pro-europene

Fără un lider carismatic și credibil, alianța riscă să piardă alegerile prezidențiale. Marcel Ciolacu sau Crin Antonescu par opțiuni slabe, pentru a reprezenta un proiect solid pro-european. Primarul Capitalei Nicușor Dan ar fi o soluție mai bună, însă PSD-ului îi repugnă această variantă, iar USR-ul o ține langa-balanga cu Elena Lasconi… E un proverb românesc: ,,O dată vede nașul puța finii!”

Desemnarea lui Ciolacu ca premier

Această mișcare de clan și gașcă a fost privită ca o concesie politică făcută PSD-ului de către PNL și UDMR, fără o justificare clară din perspectiva competențelor sau meritocrației. PSD ar fi câștigat mult în ochii electoratului, dacă ar fi propus o altă persoană pentru Palatul Victoria. Una curat-curățică și, eventual, mai școlită…

Iohannis: răul absolut?

Criticat pentru pasivitate și pentru lipsa unei viziuni puternice, Iohannis rămâne o figură controversată. Faptul că nu a fost invitat la NATO pentru discuțiile despre Ucraina subliniază pierderea influenței sale pe scena internațională. Practic, el este un outsider, un eșuat, ca și țara pe care a ,,condus-o” atâta amar de vreme.

Încotro România?

România se află la o răscruce: între opțiunea unei consolidări a parcursului european și riscul unei derive populiste și izolaționiste. Alegerea liderilor viitori va fi esențială pentru viitorul țării.

Dumitru Sîrghie

1 COMENTARIU

  1. ,,între opțiunea unei consolidări a parcursului european și riscul unei derive populiste și izolaționiste,,…aluzia nu este greu de inteles!
    Cu ce se va mai face ,,consolidarea parcursului european,, dupa ce ne-a costat toate bogatiile tarii, Excelenta?
    Banii primiti de la UE(care INCA NU SE VAD) SUNT TOT DIN CONTRIBUTIILE FIECAREI TARI LA ACEST FOND NUMIT PNRR…. O utopie la fel ca multe altele cu care ne-am obisnuit deja…cel putin eu!
    Ca atare, a promova si propovadui ideea fixa ca ,,suntem pro-europeni desi noi suntem in Europa de peste 2000 de ani!!!! iar in UE de la 01.01.2007 mi se pare o manipulare de prost gust( nu este cazul domniei tale!), ca sa ma exprim politicos!
    Intr-adevar, respectandu-se principiile unei Europe unite ca ,, libera circulatie,, ,, libertatea cuvantului si a exprimarii,, am vazut cu totii ce insemna acestea : parasirea , in masa, de catre romani a familiilor, tratarea nostra ca oameni ,,de mana a doua,,, lipsa unor drepturi si libertati locale( fata de cele ale minoritatilor de pe la noi-inclusiv cu asigurarea unor locuri in parlamentul tarii!!!!) etc… Ca atare, pe expresia,,nu tot ce zboara se mananca,,trebuie sa intelegem si avantajele dar si dezavantajele acestui pro-europenism exegerat, atat de mult citat in mass maedia! Cu o intentie vadita, vizibila…..
    In analogie cu cele de mai sus,,,riscul unei devieri populiste si izolationiste,, – in opinia unora-multi gazetari- devine evident. Dar fara a ne spune, negru pe alb : DE CE? Care ar fi cauzele si, mai ales, efectele unei asemnea ,,derive,,? Cine a creat premisele unei ..alunecari,, spre populism si izolationism? Nu cumva partidele politice care s-au perindat de peste 35 de ani pe la conducerea tarii si care au esuat politic intr-un stat mafiot(citez din inaintasii de la Cotroceni)? Nu cumva clasa politica, mincinoasa si ipocrita, care, ani de-a randul, contrar juramantului fata de tara si popor depus si prevederile constitutionale si legale in vigoare, si-a batut joc de poporul roman, prin tradarea intereselor acestuia, participand efectiv la jefuirea bogatiilor tarii? Nu cumva si noi, poporul roman, suntem complici la degradarea materiala si morala a tarii prin votarea permanenta a reprezentantilor unor partide politice care s-au dovedit incapabili de a asigura un trai mai bun noua, celor multi si obiditi permanent?
    In acest context deosebit, este obligatoriu ca cineva, un lider puternic, empatic pentru tara si popor- la nivel declarativ-deocamdata-sa castige alegerile avand astfel, macar teoretic, garantia unui nou inceput pentru tara si poporul nostru!
    Am toata convingerea si increderea ca noul lider ales democratic de cetateni va insemna lumina de care are atata nevoie Romania, dupa 35 de ani de falsa democratie , care de fapt nu a existat niciodata!
    Voi vota cu inima si mintea un asemenea om intre oameni chiar daca se va dovedi ca m-am inselat…
    Romania are nevoie de ceva nou, ceva care sa ne scoata din mizeria in care pasim de peste 35 de ani…..
    Lumea, in general, este in schimbare totala iar Romania, in particular, trebuie sa mearga pe acest drum al suveranismului si pacii!
    Vom muri si vom vedea, Excelenta!
    Asa sa ne ajute Dumnezeu!

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments