AcasăOpiniiSă emigrăm în Ținutul Secuiesc!

Să emigrăm în Ținutul Secuiesc!

Există politică mare, văzută la știri, cu lupte între doctrine și oameni pe care îi știe toată țara, și politica din teritoriu, care nu se vede mai departe de județ: mică, drăgălașă și prietenoasă, unde nu mai există stânga sau dreapta, ci doar amiciții bazate pe interese.

De aici, disputele pe tema împărțirii României în regiuni. „Împărțim România în 8 județe”, anunță guvernanții. „Nțțț! Nu împărțiți nimic, dacă vreți să nu scoatem maghiarii în stradă!”, au contracarat ungurii. „Gura! Împărțim România în 8 județe, ne asumăm răspunderea, ciocu’ mic!”, nu s-au lăsat useliștii. „Mai încercăm odată poate nu s-a-nțeles: nu împărțiți nimic, că vă scoatem și minoritatea maghiară în stradă”, au repetat ungurii. „OK, OK, am înțeles, nu mai împărțim nimic, gata”, urmează să mintă pesediștii cu fermitate, înainte de a închide cu hotărâre subiectul.

ciprian sturzu 572
Ciprian Sturzu

Părerea mea? Mi-e cam frică de varianta PDL pe sistem polonez, cu voievodate: după împărțirea țării de către baronii locali vom avea voievozi, în loc de președinți de consilii? Vor fi ca în cărțile de istorie, cu paloș la brâu și pană de cocoș la cușmă? Vor umbla călare, vor avea tron, iar consilierii vor forma Sfatul Bătrânilor sau Divanul? Se va reintroduce iobăgia? Vor avea dreptul să tragă în țeapă ori să decapiteze vrăjmași politici? Pentru mine această temă doar mă amuză, dar recunosc că mi-ar crește adrenalina, atunci când vor dispărea Consiliile Județene și președinții acestora. La cum dispar banii publici de pe moșia lui Liviu Dragnea către clientela politică, David Coperfield cu siguranță ar fi invidios. Însă nu pot să uit agitația organelor de securitate din UDMR, care prin vocea conducătorului de ceardaș politic Kelemen Hunor îmi spune asta: „Dacă cineva forțează acum dizolvarea comunității maghiare din zona Harghita, Covasna și Mureș într-o zonă mai mare, oamenii vor ieși din nou în stradă”.

Dacă n-ați înțeles, să încercăm o traducere aproximativă: „Reforma cu opt baronie locale szperiat la noi che fuge cnezate autonome de sub curoșvaroș și reminem bozgori în cel mai pur sensz al cuvântului”.

Și ca să rămânem în tonul optimist și ironic la adresa actualei clase politice românești, aș vrea să vă aduc la cunoștință rezultatul unui studiu al unui cercetător antropolog din SUA. Acesta concluzionează că oamenii devin din ce în ce mai mari de înălțime, însă creierul li se micșorează. Totuși, antropologul american nu spune nimic despre cum îi poți opri să nu mai ajungă prim-miniștri!

Traian Ciprian Sturzu


- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments