AcasăOpiniiVa reuși Ludovic Orban să creeze un autentic partid liberal?

Va reuși Ludovic Orban să creeze un autentic partid liberal?

După două luni (fără două zile) de la anunțarea rezultatelor votului în Congresul PNL, fostul președinte Ludovic Orban anunță că va demara procedurile pentru înființarea unui nou partid. Acțiunea este privită cu multă speranță atât de membrii partidului, de la talpa organizațiilor și până la demnitari, cât și de o bună parte a electoratului liberal, care, votând PNL, și-a pus nădejdea în principiile enunțate înainte de alegeri: reforme în justiție, reducerea birocrației, construcția de infrastructură, mărirea veniturilor, liberalizarea economiei, etc. Pe de altă parte, ne putem întreba cât succes va avea demersul inițiat de Ludovic Orban.

Privind în istoria recentă a partidului, observăm că din 1990 încoace, disputele interne au provocat nenumărate scindări. Astfel, în 1990, imediat după alegerile generale apărea PNL Aripa Tânără, ba chiar și un partid Socialist-Liberal, înființat de Niculae Cerveni. În anii care au urmat, majoritatea dizidențelor interne s-au materializat în noi partide construite în jurul unui lider intrat în conflict cu majoritatea. Așa au mai apărut Partidul Național Liberal-Convenția Democrată în 1991, după decizia PNL de a merge pe cont propriu în alegeri și nu împreună cu PNȚ, Partidul Național Liberal-Câmpeanu, în 1995, după ce Radu Câmpeanu a pierdut președinția în fața lui Ionescu Quintus, Partidul Liberal Democrat, în 2006, după conflictul între taberele reprezentate de Tăriceanu pe de o parte și Valeriu Stoica și Teodor Stolojan pe de altă parte, precum și Partidul Liberal Reformator, în 2014, pornit de Tăriceanu care își dorea să păstreze alianța cu PSD.

Evident, la fiecare astfel de acțiune, grupul dizident a susținut că reprezintă „adevărații liberali” și că PNL s-a îndepărtat nepermis de mult de la principiile liberalismului. Prin urmare, inițiativa lui Ludovic Orban din aceste zile nu este o acțiune inedită, ci mai degrabă un episod firesc în viața foarte agitată a Partidului Național Liberal. Iată de ce, întrebările pe care ni le punem cu privire la viitorul liberalismului sunt cât se poate de justificate: va reuși Ludovic Orban să creeze un autentic partid liberal? Sau va eșua în demersul său, la fel ca ceilalți?

Va înțelege PNL că drumul pe care l-a ales în coaliție cu PSD este o greșeală? Sau va continua să plimbe aceleași lozinci pe care nu le mai crede nimeni? Pentru sănătatea liberalismului, dar și pentru igiena politicii românești, este de sperat că demersul lui Ludovic Orban va avea succes. Nu doar pentru că înșelătoria instrumentată de Klaus Iohannis și conducerea PNL trebuie pedepsită, ci – mai ales – pentru că un adevărat partid liberal este foarte necesar pe o scenă politică în care orientarea doctrinară asumată cu fermitate lipsește cu desăvârșire, atât la stânga cât și la dreapta.

Horațiu Buzatu

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments