AcasăBreviar parlamentarDeputatul Gigel Știrbu – propunere legislativă cu privire la adaptarea spațiilor de...

Deputatul Gigel Știrbu – propunere legislativă cu privire la adaptarea spațiilor de joacă pentru copii cu și fără dizabilități

Deputatul Gigel Știrbu propune spre aprobarea Parlamentului României, propunerea legislativă cu privire la adaptarea spațiilor de joacă pentru copii cu și fără dizabilități, care are ca scop promovarea, protecția și asigurarea accesului egal, la spații de joacă pentru toți copiii, indiferent de prezența sau tipul de dizabilitate. Astfel, se urmărește eliminarea barierelor arhitecturale, sociale și de atitudine, care împiedică participarea deplină, efectivă și în condiții de egalitate la joacă și recreere pentru copiii cu dizabilități.

„În contextul actual, se constată o lipsă a locurilor de joacă adaptate și incluzive pentru copiii cu dizabilități, în România. Astfel, ne confruntăm cu o serie de provocări semnificative, care contravin principiilor Convenției ONU și, de asemenea, limitează drepturile copiilor cu dizabilități. Unul dintre aceste drepturi fundamentale este dreptul la recreere. Acesta poate părea un aspect minor, dar joacă un rol profund asupra dezvoltării copiilor.

Este, deci, esențial să ne reevaluăm abordarea față de spațiile de joacă și să ne asigurăm că ele sunt adaptate nevoilor tuturor copiilor. Acest lucru nu numai că va oferi copiilor cu dizabilități oportunitățile pe care le merită, dar va avea și un impact pozitiv asupra comunităților, în ansamblu, promovând valori precum egalitatea, diversitatea și inclusivitatea.

Adaptarea spațiilor de joacă pentru a fi incluzive și accesibile tuturor copiilor reprezintă nu doar o măsură de conformare la normele internaționale, ci și un pas esențial, în construirea unei societăți românești mai juste, incluzive și echitabile. Adoptarea aceste propuneri legislative va asigura că toți copiii, indiferent de abilităților lor, vor avea acces la drepturile lor fundamentale și vor putea crește și se dezvolta, într-un mediu care îi valorizează și îi respectă, în egală măsură”, a declarat Gigel Știrbu.

Domeniul de aplicare al prezentei legi include proiectarea, construcția, amenajarea,

întreținerea și monitorizarea spațiilor de joacă publice și private, precum și echipamentele de joacă folosite în aceste spații. Legea se aplică tuturor spațiilor de joacă deschise publicului, indiferent de proprietarul sau administratorul acestora, fie că sunt situate în interiorul sau exteriorul instituțiilor de învățământ, în parcuri, locuri de recreere comunitare, zone rezidențiale, centre comerciale sau alte locuri publice accesibile.

Dragoș Sîrghie

- Advertisment -

Most Popular