AcasăActualitateOltul va beneficia de 24 de grădinițe reabilitate, datorită implicării lui Emil...

Oltul va beneficia de 24 de grădinițe reabilitate, datorită implicării lui Emil Albotă

La sfârșitul săptămânii trecute, o delegație a Ministerului Educației și Cercetării condusă de Emil Albotă – secretar de stat – s-a întâlnit cu reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Olt, pentru a discuta despre grădinițele din județul Olt ce vor fi reabilitate, prin Proiectul pentru Reformarea Educației Timpurii (PRET). Au fost prezenți Horia Palmer Hîrtopanu – director al Unității de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Rețelei Școlare și Universitare (UMPMRSU), Felicia Man – inspector general al IȘJ Olt, Steluța Dan – inspector general adjunct al IȘJ Olt, o parte dintre primarii localităților beneficiare: Scornicești, Balș, Văleni, Obârșia, Corbu și Curtișoara. De asemenea, la discuții, au luat parte și reprezentanți ai constructorilor.

albota net cj

PRET este un program cofinanțat de Guvernul României și de Banca Mondială, având ca principale scopuri îmbunătățirea calității infrastructurii sistemului și de a răspunde nevoilor concrete ale copiilor, prin asigurarea unor servicii îmbunătățite, în conformitate cu standardele educaționale internaționale. Componentele principale ale proiectului sunt reabilitarea și dezvoltarea infrastructurii, formarea și perfecționarea personalului din grădinițe (manageri, cadre didactice, asistente, administratori și alte categorii), precum și dezvoltarea capacității sistemului de a oferi servicii de calitate.

Prin implementarea acestui program, județul Olt va avea, până la data de 15 septembrie 2015, 24 de locații de grădiniță, dotate conform standardelor europene. Până în acest moment, au fost demarate lucrările la 21 de grădinițe în localitățile: Văleni, Olari, Morunglav, Corbu, Vulturești, Vulpeni, Fălcoeni –Potcoava, Bircii – Scornicești, Găvănești, Obârșia, Dobrotinet – Curtișoara, Bîrza, Mîinești – Balș, Drăgănești-Olt, Racovița – Voineasa, Radomirești, Iancu Jianu, Vâlcele, Vârtopu-Corabia, Studina, Urzica, Gropșani – Vulpeni. În viitorul apropiat, urmează ca Ministerul Educației să organizeze o nouă licitație pentru încă trei unități de învățământ preșcolar în comunele Crâmpoia, Orlea și Osica. Ministerul Educației finanțează clădirea propriu-zisă, dotarea acesteia cu mobilierul necesar, iar ce ține de racorduri, spații de joacă, alei pietonale, garduri, platforme de gunoi, centrală termică, chiar și gazon, sunt în grija autorităților locale.

Lucrările la grădinițele din Olt sunt în parametri pozitivi

Delegația Ministerului Educației a efectuat, la sfârșitul săptămânii trecute, vizite la Grădinița nr. 1 din orașul Drăgănești-Olt și Grădinița Dobrotinet, din comuna Curtișoara, unde s-a constatat că lucrările sunt în grafic, fiind mulțumiți de stadiul acestora. În discursul său, secretarul de stat în Ministerul Educației, Emil Albotă, a vorbit despre obiectivele și despre stadiul lucrărilor din județul Olt, despre problemele pe care le-a întâlnit în județul Dâmbovița, la grădinițele care fac parte din programul PRET, precum și despre proiectele de viitor ale ministerului, ce vizează reabilitarea, de această dată, a școlilor.

„Întâlnirea de astăzi face parte dintr-o serie de întâlniri pe care vrem să le desfășurăm în toată țara. Am început cu județul Dâmbovița, unde am constatat câteva probleme. Aceasta este a doua vizită pe care o facem, în județul Olt, unde avem o serie mai mare de obiective aflate în execuție, unde observ că nu sunt probleme. Am vizitat, astăzi, două obiective și suntem mulțumiți de calitatea lucrărilor care se fac, suntem mulțumiți și de viteza cu care acestea se realizează. Vreau să spunem ferm, din capul locului, că avem toate fondurile disponibile pentru finalizarea tuturor obiectivelor deja licitate.

Acolo unde viteza nu este suficientă, nu este vina noastră, ci exclusiv a constructorului și a autorităților locale. În mod evident, în Olt, lucrurile stau bine, există implicare atât a constructorilor, pe care vreau să-i felicit pentru modul în care au lucrat, cât și a autorităților locale, care sunt convins că se implică cu toate forțele. Am vrut să convocăm, astăzi, și primarii alături de noi, pentru că există și o componentă de cofinanțare pe care dânșii trebuie să o realizeze, componentă care poate fi măricică și, pe alocuri, împovărătoare. Așa cum noi ne dorim să terminăm aceste obiective până la 15 septembrie, cred că și dânșii își doresc același lucru și sunt convins că vor găsi resursele necesare pentru a acoperi valoarea cofinanțării.

În județul Olt, avem 21 de obiective finalizate parțial și o parte aflate în execuție. Apelul nostru către primării este să demareze, cumva, și lucrările care le revin dumnealor.

Lucrurile se înscriu pe o traiectorie normală și firească. Suntem convinși că IȘJ Olt, CJ Olt și autoritățile locale vor conlucra spre realizarea acestor obiective în timp cât mai rapid.

Am fost la Drăgănești, unde am avut plăcerea să mă întâlnesc cu constructorul. Am văzut execuția, care este în parametri buni, se lucrează bine, lucrurile vor evolua, conform planului stabilit astăzi. Am fost și la Curtișoara unde, de asemenea, am luat pulsul lucrărilor, și am fost mulțumit de modul în care se lucrează. Lucrurile sunt într-o evoluție pozitivă, spre deosebire de alte județe, unde există probleme. Acolo, chiar dacă banii sunt alocați, constructorii nu lucrează. La Olt, lucrurile sunt pe o tendință pozitivă.

Urmează să facem o licitație nouă, la nivelul Ministerului, în care vom scoate la licitație o serie nouă de grădinițe. Vor fi și trei grădinițe în județul Olt: Crâmpoia, Orlea și Osica. În viitorul apropiat, vom scoate la licitație și o serie de școli, unde vom fi reprezentați mai bine, noi, ca județ. De asemenea, prin programul paralel PRIS, vom mai scoate la proiectare încă 5-6 școli din județ, însă nu știu dacă vom reuși să le realizăm anul acesta”, a declarat Emil Albotă.

Mai mult, conform celor spuse de Felicia Man, inspector general al IȘJ Olt, în cadrul aceluiași program PRET, prin care se construiesc 21 de grădinițe plus alte trei, în urmă cu câteva zile, IȘJ Olt a primit instrumente pentru dezvoltare socio-emoțională destinate preșcolarilor, de care vor beneficia 18 centre de resurse de educație și dezvoltare. Sunt materiale didactice adecvate vârstei preșcolarilor. Aceste vor intra în dotarea grădinițelor și, evident, toate acestea vin de la Ministerul Educației.

Ionuț Dumitrescu


2 COMENTARII

  1. Hai ne mai lăsați cu acest Albota ! Sa candideze la Albota nu aici ! Atâta timp cat a fost Toma in spatele lui, va avea o bila neagră! Niste hoți ! De fapt Toma este mai HOT decat Hoții la un loc !

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments