AcasăEditorialREMINISCENȚE DIN EPOCA DE AUR

REMINISCENȚE DIN EPOCA DE AUR

Sunt trist… Constat, a nu știu câta oară, că politica dezumanizează și întoarce ființa umană la stadiul de „homo primigenus”. Am relansat, de curând, la Slatina, romanul „Păcătoasa”, de Pan. M. Vizirescu (EDIȚIE PRINCEPS) la propunerea unui fost și vechi membru al PNL Olt, Sorin Țârcomnicu, care i-a convins și pe colegii săi de la Forța Dreptei din Olt să se mobilizeze și să vină la lansare.

A cântat dumnezeiește rapsodul popular Ion Crețeanu, iar informațiile despre cariera și viața ultimului gândirist Pan. M. Vizirescu, ca și despre romanul său,  au întrunit toate aprecierile și au stârnit interesul celor prezenți la manifestare. Oamenii s-au bucurat de muzică bună și de povestea unei cărți religioase, despre excelența lui Iisus Hristos, făcând doar politica manifestării în sine și bucurându-se de un eveniment cultural rarissim.

Tristețea îmi vine de la faptul că eu invitasem persoane și personalități din toate zonele politice, multe dintre acestea făgăduindu-mi că vin negreșit la lansare. N-au venit, pentru că au auzit că acolo sunt liderii de la Forța Dreptei din Olt, închipuindu-și că aceștia sunt căpcăuni și ar mânca oameni. N-au venit nici măcar cei de la PNL cu care „dreptacii” lui Orban de azi au fost împreună, au aplaudat, au plâns când au pierdut și au râs când au câștigat electoral. Au fost împreună, la bine și la rău. A fost, totuși, o excepție, cea a col. Văduva, consilier PNL,  care are un puternic atașament față de comunitatea slătineană și de valorile ei tradiționale.

Aici, e vorba de lipsă de educație, de linia ostilă trasată de liderii de partid și de reminiscențe comuniste. Democrația nu înseamnă ură patologică, răzbunare, mahalagism. Înseamnă unitate în diversitate sau cum frumos și curajos zicea un fost diplomat, chiar în perioada comunistă, academicianul Mircea Gafița, prin acel principiu diplomatic – „doi opuși inseparabili”. Să-ți reprimi dorința firească de a veni la un act de cultură, pe care ți-l dorești, ca intelectual instruit, din motive că, acolo unde acesta se desfășoară, sunt și adversari politici, mi se pare lamentabil…

Mulțumesc celor prezenți la manifestare, pentru interesul acordat evenimentului, dar, mai ales, pentru gradul lor de civilizație… Mulțumesc directorului Bibliotecii „Ion Minulescu”, pentru găzduire, generozitate și pentru prezentarea biografiei succinte, dar veridice, a lui Pan. M. Vizirescu. Semne de educație și normalitate, într-o comunitate care se vrea democratică…

Dumitru Sîrghie

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments