Colaborarea parlamentară, la nivelul grupurilor de prietenie, constituie o componentă importantă a relațiilor externe ale Parlamentului României. Grupurile de Prietenie au rolul de a impulsiona cooperarea bilaterală, în domenii de interes comun, sfera lor fiind plurivalentă, incluzând aici și dialogul în plan politic și parlamentar, dar și relațiile bilaterale economice, culturale și științifice.
În calitatea sa de președinte al Grupului Parlamentar de Prietenie cu Tunisia, senatorul de Olt, d-na Siminica Mirea, a avut, la Senat, în ziua de 7 iunie a.c., o întrevedere cu d-na Boutheina Labidi, ambasador al Tunisiei în România. D-na senator de Olt și-a arătat disponibilitatea și deschiderea în vederea menținerii unui dialog permanent cu Misiunea Diplomatică a Tunisiei la București.
La rândul său, d-na ambasador Boutheina Labidi a sugerat organizarea unei mese rotunde pentru stabilirea sferelor de preocupări ale celor două țări prietene.
Cu câteva zile mai târziu (13 iunie), Siminica Mirea a participat la Conferința „Perspectivele aderării României la Zona Euro, în contextul Cărții Albe, privind viitorul Europei”, organizată de Comisia de Afaceri Europene a Senatului României.
Aderarea la Zona Euro este prevăzută în Tratatul de Aderare la UE și în Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene (TFUE), iar aceasta trebuie să fie o decizie luată în mod rațional, având în vedere învățămintele ultimelor decenii și problemele majore cu care se confruntă Uniunea Europeană.
La acest eveniment, au participat academicieni, deputați, secretari de stat, reprezentanți ai Băncii Naționale, reprezentanta Comisiei Europene, Asociația Oamenilor de Afaceri din România și Institutul European.
Ionuț DUMITRESCU