D-le primar, situația internațională și națională ține parcă și istoria noastră pe loc. Cum se resimte această situație la dvs. în comună?
Având în vedere că și noi facem parte din această țară, din Europa și din lume, tot ceea ce se întâmplă în întreaga lume se răsfrânge și asupra noastră. Există o stare de tensiune, o stare de nemulțumire, din punct de vedere economic. Sunt oameni care au fost afectați de boală și care au rămas cu niște traume. Dar, în ciuda acestor situații, noi trebuie să găsim soluții, să venim în ajutorul oamenilor, atât cât putem noi. Oamenii sunt afectați, ca întreaga omenire.
Această criză a energiei au simțit-o în buzunar și nu există o imagine a ceea ce se va întâmpla în viitor. Oamenii își fac calcule și se gândesc dacă vor putea face față financiar în continuare. Alții, care sunt bolnavi, se gândesc cu groază la un nou val de Covid.
În ciuda acestor fenomene negative, ce investiții ați mai făcut și ce aveți în plan?
Avem proiecte depuse privind canalizarea, extinderea rețelei de apă, extinderea rețelei și modernizarea drumurilor. De asemenea, avem un contract pentru înființarea rețelei de gaze. La rețeaua de gaze, așteptăm apariția metodologiei și implementarea acestui proiect. La cele două proiecte menționate anterior, așteptăm finanțarea pe Programul național „Anghel Saligny”.
Cu fonduri europene, am finalizat anul trecut Centrul Social. Am introdus o rețea de supraveghere video pe întreg teritoriul comunei. Și cea mai mare realizare, după părerea mea, care funcționează la întreaga capacitate, este colectarea selectivă a deșeurilor. Doi ani de zile am trimis oameni pe teren să îi convingem pe oameni să facă această colectare selectivă. Noi am cumpărat sacii… Acum nu veți mai vedea la noi deșeuri, mase, plastice, pet-uri, cutii aruncate… Cantitățile de deșeuri colectate sunt impresionante. Vrem să trăim sănătos și pentru asta avem nevoie de un mediu sănătos. Să îi facem pe oameni să înțeleagă care este rolul mediului în viața lor de zi cu zi.
Ne-am dori și noi mai mult. Ne-am dori să creăm locuri de muncă… Unii și-au mai găsit de muncă la Drumul Expres. Ne bucură faptul că Drumul Expres trece pe la noi, pentru că, în viitor, s-ar putea să existe și investitori.
Care sunt problemele cu care vă confruntați?
Cele mai mari probleme sunt legate de locurile de muncă și de scăderea natalității. Depopularea este o problemă a părții de nord a județului Olt. Nu vedem o rezolvare a acestei situații. Noi avem o școală modernă cu toalete interioare moderne, cu tablete, cu tot ceea ce este necesar. Este o școală care rivalizează cu școlile din orașele mari, dar numărul elevilor este mic și scade, de la an la an. Nu avem o rezolvare a acestei situații. Fără un plan național bine pus la punct, local nu se pot rezolva aceste probleme legate de natalitate.
Nu avem locuri de muncă, iar tinerii migrează, firesc, către locuri de muncă bine plătite. Cum putem noi să-i atragem? Putem să le dăm terenuri, dar mai mult de atât nu avem ce face.
Deși n-ar mai trebui să vorbim despre politică, vă întreb, totuși: funcționează la Tătulești alianța PSD-PNL?
Ceea ce se întâmplă în întreaga țară și la nivel de județ se întâmplă și la noi. Noi încercăm să îi convingem pe consilieri să voteze proiectele necesare pentru localitate, indiferent de culoarea politică. Sunt consilieri care înțeleg, sunt consilieri care nu înțeleg… Sunt și de la alte partide cu care putem să colaborăm. În ședințele de consiliu local găsim un numitor comun.
Știu că sunteți un om cu o deschidere culturală bună… Poate că nu este momentul să vorbim, în aceste vremuri tulburi, despre cultură… Totuși?
Ați pus o întrebare dureroasă, când ați spus „totuși”! Într-adevăr, nu avem o viață culturală extraordinară. Mi-aș fi dorit să avem mai multe întâlniri cu tinerii. Ne-am propus să facem niște cercuri de informare istorică, făcând parte și din comitetul Asociației Regina Maria. Am constatat că există o mare falie între mentalitatea celor în vârstă și cei tineri. Vinovați suntem noi, pentru că n-am reușit să găsim căile necesare să-i atragem pe tineri. Calea necesară se poate atinge prin discuții, prin argumente… Și unul dintre argumente ar fi prezentarea istoriei reale. O chestie foarte controversată în ziua de astăzi. Dacă tinerilor le prezenți doar date stricte, istoria nu va deveni atractivă pentru tineri. Trebuie să găsim modalități și exemple pe care să le dăm. Să găsim acele lucruri care să le trezească interesul tinerilor. Ei trebuie să participe în culegerea acestor informații. Să nu fie simpli spectatori, în ideea cea mare și cea importantă de a fi mândri de poporul nostru.
Mai putem vorbi de naționalism și de patriotism?
Din păcate au apărut mulți falși patrioți. De obicei, patrioții nu se prezintă ca patrioți și își demonstrează prin fapte patriotismul. Trebuie făcută o definire a patriotismului, pentru că sunt persoane care nici nu înțeleg foarte bine acest termen. Dacă observăm la tineri este o problemă, pentru că noi, maturii, nu le prezentăm modele. Nu avem faptele prin care noi să devenim modele. Este o criză națională a modelelor în știință, în cultură, în politică…
Un mesaj către cetățenii comunei…
Trebuie să aibă încredere că vom face tot ceea ce este posibil omenesc pentru dezvoltarea localității. Pentru implementarea acestor proiecte… Vom fi mereu alături de dumnealor!
Dumitru Sîrghie