AcasăBreviar parlamentarLiviu Voiculescu – propunere legislativă pentru completarea OUG 195/2002, privind circulația pe...

Liviu Voiculescu – propunere legislativă pentru completarea OUG 195/2002, privind circulația pe drumurile publice

Liviu Voiculescu, senator PNL, susține completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice. Proiectul de lege se referă la faptul că legea nu este destul de clară, lăsând loc de interpretări, obligând și șoferii de mopede și motociclete să se echipeze cu extinctor, triunghiuri și trusă medicală.

„Mulți dintre deținătorii de permis din categoriile AM, A1, A2 li A, nici nu sunt informați de această obligație. Școlile de șoferi pentru motociclete nu subliniază această informație, precum o fac școlile auto, în cazul autoturismelor. Această obligație nu este mediatizată și nici adusă la cunoștința generală a poporului.

Așadar, cetățenii români cad victime unei legi pe care nu o cunosc. Într-un caz, recent, din județul Cluj, un anume echipaj de poliție folosea acest tip de amendă, ca pedeapsă pentru motocicliștii asupra cărora nu se putea deține o altă ilegalitate. Acest abuz a fost facilitate de către o altfel de lege fără utilitate, dar încă în vigoare.

Ne întrebăm, oare, putem obliga șoferii de mopede sau motociclete să își pună viața în pericol? Multe dintre aceste vehicule sunt de mici dimensiuni și au spații limitate pentru compartimentare. În practică, lipsa de spațiu se traduce în necesitatea șoferului de a-și atașa spații de compartimentare suplimentare, care pot dezechilibra motocicleta și pot duce la accidente. O altă posibilitate este depozitarea acestor obiecte într-un ghiozdan, pe care șoferul să îl poarte în spate, pe timpul călătoriei. În cazul unui accident, indiferent de gravitate, șoferul catapultat de pe motocicletă, cărând în spate un extinctor, se supune unui risc suplimentar de impact cu un obiect contondent, care poate conduce la fracturi de coloană, paralizie și alte tipuri de handicap permanent.

Din aceste motive, considerăm faptul că beneficiile pe care obligarea șoferilor de motociclete și mopede, de a avea asupra lor triunghiuri reflectorizante, trusă de prim ajutor și extinctor, este una lipsită de utilitate și care poate avea un impact negativ asupra cetățenilor care se încadrează în această categorie”, a declarat Liviu Voiculescu.

Ionuț Dumitrescu

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments